Wednesday, May 16, 2012

Muhasabah Diri


Agak lama saya tidak berbicara dalam blog saya. Kali ni saya cuba luangkan masa saya untuk mengarang sedikit buat perkongsian saya. InsyaAllah.Entah apa yang ingin di cari dalam hidup ini...tatkala bersendirian diri ini sentiasa memikirkan betapa jauh sebuah perjalanan,perjalanan untuk mencari sebuah KEHIDUPAN.Adakala rebah di perjalanan tak terdaya untuk malawan segala onak dan duri.Itulah kehidupan,kesilapan dan dosa-dosa silam yang menghantui diri merupakan lumrah untuk menjadikan kita semakin matang bagi berdepan segala jenis cabaran yang mendatang,andai sudi mengakui diri hanyalah INSAN.Hamba tuhan yang serba kekurangan.
Sapaan air mata yg dahulu jarang2 menyapa sering berkunjung akhir2 ini.. ya Allah,kerdilnya hambaMU ini.. aku mohon perlindungan pada mu Ya Rabb.. Aku risau andai tiba saat sakaratulmaut itu tiba, tiada bekalan utk ku bawa.. mana mungkin aku mampu utk lena.. Ya Allah, kau berikan aku kesempatan utk mmbahagiakn Ibu Bapa ku,keluargaku dan juga sahabat2 ku ...

Maafkan diri ini wahai teman,andai dalam menempuh duri kehidupan untuk mencari sebuah kematangan,diri kalian ku bebankan pelbagai kesusahan mungkin juga sedikit gangguan.Terkadang malu kepada kalian,pada mata yang memandang...diri ini hamba tuhan yang tiada apa untuk dibanggakan melainkan sentiasa adanya penyesalan untuk terus ku lakukan perubahan demi perubahan.


Aku hanyalah hamba tuhan yang belajar dari kesilapan..Moga usia yang makin bertambah mematangkan diri untuk mengenal erti sebuah kehidupan agar aku tidak terleka dalam menuju sebuah destinasi yang masih jauh untuk kutempuhi.Muda hanya sekali bukan bererti waktu untuk berjoli tapi mencari bekalan untuk sebuah kehidupan. Namun seringkali diri ini menjumpai jalan buntu dan dihimpit kegagalan..Namun aku akur akan kegagalan tersebut,


 Kegagalanku ini aku yakin dan pasti sebenarnya adalah suatu kejayaan yang tertunda. Setiap yang berusaha pasti Allah S.W.T akan membayar balik segala usahanya itu namun jika ia gagal dalam usahanya bermakna kejayaan untuknya ditangguhkan demi memberikan kejayaan yang hakiki. Setiap yang berusaha pasti akan mendapat apa yang diusahakan sebagaimana pepatah Arab ada mengatakan “Siapa yang menanam dia yang akan menuai”, “Siapa yang berusaha pasti akan mendapat”.
rindunya~~
No comments:

Post a Comment